Gelderland mag passagiers in de WEpods vervoeren

De WEpods -twee zelfrijdende voertuigen- mogen nu passagiers vervoeren. De provincie heeft officieel de toestemming binnen van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De WEpods zijn een proef met zelfrijdend vervoer. De voertuigen hebben geen pedalen en geen stuur. Wettelijk moet er echter altijd een bestuurder in een voertuig zijn. De WEpods rijden nu op de campus van Wageningen. De testritten worden geleidelijk uitgebreid richting station Ede-Wageningen.

Conny Bieze gedeputeerde Mobiliteit: “Ik ben erg blij dat we de toestemming nu hebben. Met passagiers mogen rijden is een nieuwe mijlpaal in de hele testfase. Het laat ook zien dat het Rijk zeer betrokken is bij deze proef. We gaan met veel vertrouwen verder. ”

Toestemming van de RDW

Om toestemming van de RDW te krijgen, moet aangetoond worden dat het voertuig een betrouwbare en comfortabele rit kan bieden zonder afwijkingen, dat de noodstop goed werkt en dat het voertuig voldoet aan een aantal vereisten zoals de aanwezigheid van voldoende veiligheidsgordels.

Richting station Ede Wageningen

Het rijden met passagiers wordt geïntegreerd in de test met de WEpods. Passagiers worden gecoördineerd toegelaten. De beleving van deze passagiers kan nu onderdeel worden van de kennisontwikkeling. Hoe ervaren mensen de WEpods? Spannend, saai, gezellig…? Dit bepaalt mede hoe voertuigen in de toekomst eruit gaan zien en rijden. De WEpods rijden nu op de Campus van de Universiteit van Wageningen hun rondjes. Hier zullen geleidelijk aan steeds meer genodigde passagiers mee kunnen rijden. De komende tijd wordt het traject waarop zelfstandig gereden wordt, steeds verder uitgebreid. Ook wordt de snelheid enigszins opgeschroefd. De WEpods rijden nu 10 kilometer per uur. Buiten de campus wordt de route nu ‘gemapt’. Dat houdt in dat de route in 3D-beelden wordt opgeslagen zodat de WEpods aan de hand van vaste punten steeds precies weet waar ze zijn.

De proef met de WEpods fase 1 loopt vanaf januari 2016 tot en met september., De proef met de WEpods sluit aan op de ambitie van de provincie voor flexibele, duurzame, verkeersveilige en sociale mobiliteit.

Bron: wepods.nl